pos-na-epilexeis-tin-kaliteri-ilektriki-skoypaΑυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πώς λειτουργούν οι ηλεκτρικές σκούπες, ποιες είναι οι επιλογές σου και πώς να τις περιορίσεις για να βρείς τους καλύτερους τύπους ηλεκτρικών σκουπών για εσένα και το σπίτι σου.

Τύποι ηλεκτρικής σκούπας.

Θα επικεντρωθούμε στα δύο βασικά είδη σκουπών που είναι οι όρθιες ή αλλιώς stick και οι κλασσικές ηλεκτρικές σκούπες .

Σκούπες όρθιες Stick.

orthia-skoypa-stick-orthostatisΟι όρθιες σκούπες ήταν παραδοσιακά ο αγαπημένος τύπος ηλεκτρικής σκούπας στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, οι κλασικές σκούπες με κάδο είναι οι πρώτες σε επιλογή.

Οι όρθιες σκούπες έχουν γενικά ένα περιστρεφόμενο ρολό βούρτσας για την παροχή ανάδευσης και μπορεί να έχουν έναν κινητήρα που παρέχει την αναρρόφηση και επίσης περιστρέφει τη βούρτσα του αναδευτήρα ή μπορεί να έχει δύο ξεχωριστούς κινητήρες, έναν για την παροχή αναρρόφησης και έναν για την κίνηση της βούρτσας.

stick-skoypaΟι όρθιες ηλεκτρικές σκούπες διαπρέπουν στον καθαρισμό συνθετικών χαλιών (νάιλον, ή πολυεστέρα) και πολλές έχουν επίσης τη δυνατότητα να απενεργοποιούν την περιστρεφόμενη βούρτσα για τον καθαρισμό λείων δαπέδων όπως πλακάκια μάρμαρα & παρκέ.

Τα ενσωματωμένα εξαρτήματα και οι ενσωματωμένοι σωλήνες έχουν κάνει τις όρθιες σκούπες πολύ πιο ευέλικτες και ικανές να προσφέρουν πολλά από τα χαρακτηριστικά μίας κλασσικής σκούπας.

Κλασσικές ηλεκτρικές σκούπες.

karcher-ilektriki-skoypaΟι κλασσικές ηλεκτρικές σκούπες αποτελούν την πιο ευέλικτη σχεδίαση ηλεκτρικής σκούπας.

Προσφέρουν εξαιρετική απόδοση σε μοκέτες και λεία δάπεδα καθώς και σε επιφάνειες όπως περβάζια καναπέδες, έπιπλα κ.α.

Επειδή χρησιμοποιούν εύκαμπτο σωλήνα και κοντάρι, οι κλασσικές ηλεκτρικές σκούπες είναι πιο ευέλικτες από τις όρθιες, μπορούν εύκολα να μπουν κάτω από τα περισσότερα έπιπλα όπως επίσης και σε στενούς χώρους πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί εύκολα με μία όρθια σκούπα.

Η κλασσική ηλεκτρική σκούπα ονομάζεται και ηλεκτρική σκούπα ευθείας αναρρόφησης. Χρησιμοποιεί ένα εργαλείο δαπέδου με μια απλή, μη περιστρεφόμενη βούρτσα για τον καθαρισμό σκληρών δαπέδων και επίπεδων χαλιών και συνήθως περιλαμβάνει εξαρτήματα για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών και δυσπρόσιτων σημείων.

Μια μεγάλη κατηγορία ηλεκτρικών σκουπών είναι και οι σκούπες υγρής και ξηρής αναρρόφησης που εκτός απο τα στερέα σωματίδια και τις σκόνες μπορούν να καθαρίσουν και νέρα απο επιφάνειες. Αυτή την κατηγορία θα την  αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο στο blog μας.

Ποια ηλεκτρική σκούπα είναι καλύτερη με σακούλα η χωρίς;

ilektriki-skoypa-me-sakoyla-i-xorisΆλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των ηλεκτρικών σκουπών είναι αν είναι χωρίς σακούλα ή με σακούλα σκόνης . Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Αλλά εάν τα μέλη της οικογένειας έχουν αλλεργίες ή άσθμα ή αν ανησυχείς για την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι, μια ηλεκτρική σκούπα με σακούλα είναι γενικά η καλύτερη επιλογή.

Οι ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα μπορεί να κάνουν εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό αλλά οι πάσχοντες από αλλεργίες και άσθμα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλη τη σκόνη στην οποία θα είναι εκτεθειμένοι.

skoypa-xoris-sakoylaΈνα μειονέκτημα της σκούπας χωρίς σακούλα είναι πως όταν αφαιρέσεις το δοχείο συλλογής σκόνης , αλλεργιογόνων και ακατέργαστων σωματιδίων που τόσο προσεκτικά σκουπισες από το σπίτι, για να το αδειάσεις σε κάποιο κάδο θα απελευθερωθεί ένα σύννεφο σκόνης και αλλεργιογόνων στον αέρα που θα αναπνέεις καθώς το αδειάζεις.Το σύννεφο αυτό θα διασκορπιστεί και πάλι στον χώρο σου. Όπως καταλαβαίνεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά το άδειασμα της.

Επιπλέον, πολλές ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα χρησιμοποιούν φίλτρα που πρέπει να βουρτσίσεις ή να πλύνεις για να αφαιρέσεις παγιδευμένα σωματίδια. Αυτό μπορεί επίσης να επαναφέρει στο σπίτι σου τα αλλεργιογόνα και τη βρωμιά που μόλις αφαιρέσες.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι η σκόνη και τα μικροσωματίδια ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σύστημα της ηλεκτρικής σκούπας. Η φύση του σχεδιασμού της σκούπας χωρίς σακούλα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη σφράγιση ενός κενού στο δοχείο συλλογής απορριμμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαρροή βρώμικου αέρα μέσω μη φιλτραρισμένων ανοιγμάτων.

xartini-sakoyla-skoypasΣε αντίθεση οι ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα συγκεντρώνουν όλη τη σκόνη μέσα στη σακούλα χωρίς η σκόνη να απελευθερώνετε ξανά στον χώρο σου.

Μάλιστα πολλές γνωστές εταιρίες έχουν αντικαταστήσει τις χάρτινες σακούλες ηλεκτρικής σκούπας με σακούλες Fleece οι οποίες έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν τη σκόνη και τα μικροσωματίδια και είναι πιο ανθεκτικές από τις χάρτινες.

sakoyles-skoypas-fleeceΕιδικά οι fleece σακούλες σκούπας της Karcher είναι φτιαγμένες από υλικό 3 στρωμάτων που βοηθάει ακόμη περισσότερο στη συγκράτηση της σκόνης αλλα και σε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό βοηθάει ώστε να έχουμε βέλτιστη ισχύ αναρρόφησης και η σκούπα να ρουφάει ακόμη πιο δυνατά.

Επιλέγοντας την καλύτερη ηλεκτρική σκούπα για τις ανάγκες καθαρισμού του χώρου σου.

ilektriki-skoypa-kanapedonΤο επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσεις τις επιφάνειες που θα καθαρίσεις όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν παραπάνω απαιτήσεις από ένα απλό σκούπισμα του πατώματος και αν χρειάζονται για τις απαιτήσεις σου εξειδικευμένα εξαρτήματα όπως για καθάρισμα - σκούπισμα καναπέδων, στρωμάτων, ρωγμών κ.α.Εάν ναι, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η ηλεκτρική σκούπα έχει την εμβέλεια, την ευελιξία και τα εξαρτήματα για να κάνει αυτές τις δουλειές.

Απόδοση ηλεκτρικής σκούπας.

Σίγουρα θα θέλεις να αξιολογήσεις την απόδοση ή την ικανότητα καθαρισμού της ηλεκτρικής σκούπας που σκέφτεσε να αγοράσεις. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η ισχύς που μετριέται σε Watt. Μια ηλεκτρική σκούπα με μεγάλη ισχύ μπορεί να νομίζεις ότι θα σου καταναλώσει πολύ ρεύμα αλλά αν σκεφτείς ότι με μια ισχυρή σκούπα δεν θα χρειαστεί να σκουπίσεις το ίδιο σημείο δυο ή τρείς φορές για να καθαρίσει καλά, θα δείς ότι είσαι κερδισμένος σε χρόνο, κόπο και ενέργεια.

 Φιλτράρισμα της σκόνης στην ηλεκτρική σκούπα.

filtro-ilketrikis-skoypas-hepaΈνα σημαντικό στοιχείο που συχνά παραβλέπουμε, είναι η ικανότητα της ηλεκτρικής σκούπας να συγκρατεί τις σκόνες, και ιδιαίτερα τα λεπτά σωματίδια, που μαζεύει. Εάν μια ηλεκτρική σκούπα δεν προσφέρει υψηλά επίπεδα φιλτραρίσματος, αυτά τα λεπτά σωματίδια μπορούν απλώς να περάσουν ακριβώς μέσα από την ηλεκτρική σκούπα και να επιστρέψουν στον αέρα του δωματίου ως σκόνη.

Οι περισσότερες ποιοτικές ηλεκτρικές σκούπες θα κάνουν επαρκή δουλειά φιλτράροντας τον αέρα που φεύγει από το μηχάνημα. Αλλά εάν κάποιος στο σπίτι υποφέρει από αλλεργίες, άσθμα ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση υγείας που επηρεάζεται από λεπτά σωματίδια ή αλλεργιογόνα στον εσωτερικό αέρα, συνιστάται ανεπιφύλακτα μια ηλεκτρική σκούπα υψηλού φιλτραρίσματος ή φιλτραρίσματος HEPA.

HEPA σημαίνει σωματιδιακός αέρας υψηλής απόδοσης. Ένα φίλτρο HEPA πρέπει να αφαιρεί το 99,97% όλων των σωματιδίων μεγέθους έως 0,3 microns από τον αέρα που διέρχεται από αυτό. Αυτή είναι η τυπική «καλύτερη» μέθοδος φιλτραρίσματος για οικιακές εφαρμογές. Το HEPA χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελευταία και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, οι εταιρείες αναφέρονται γενικά στο ίδιο φίλτρο με ένα φίλτρο S-Class. Όπως τα φίλτρα HEPA, τα φίλτρα S-Class πρέπει να αφαιρούν το 99,97% όλων των σωματιδίων μεγέθους έως 0,3 microns από τον αέρα που διέρχεται από αυτά.

karcher-skoypa-me-filtro-hepaMία πολύ καλή επιλογή ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο HEPA είναι η εξαιρετική σκούπα Karcher T11/1 της παραπάνω φωτογραφίας η οποία φιλτράρει ακόμη και τον αέρα και ενδείκνυται ακόμη και για χώρους υγείας, περίθαλψης και ιατρείων

Ποιότητα και ανθεκτικότητα.

Η ποιότητα της ηλεκτρικής σας σκούπας είναι επίσης σημαντική και θα καθορίσει εάν η ηλεκτρική σκούπα θα αντικατασταθεί σε ένα ή δύο χρόνια ή θα διαρκέσει για πολλά χρόνια και ακόμη και δεκαετίες. Κατά την αξιολόγηση της αντοχής, κοιτάξε την ποιότητα της κατασκευής. Αναζητήσε στερεά εξαρτήματα καλής ποιότητας σε αντίθεση με εύθραυστα υλικά. Ψάξτε για καλή εφαρμογή και φινίρισμα χωρίς τραχιές άκρες και τα εξαρτήματα που ανοίγουν και κλείνουν πρέπει να το κάνουν με ομαλή & στιβαρή αίσθηση.

Γενικά, τα προϊόντα μαζικής αγοράς και χαμηλής τιμής δεν έχουν σχεδιαστεί για μακροχρόνια χρήση. Μόλις συγκρίνεις μια ηλεκτρική σκούπα μαζικής αγοράς με αυτές που κατασκευάζονται από εταιρείες που ειδικεύονται σε μηχανήματα υψηλής ποιότητας όπως η Karcher, οι διαφορές θα είναι εμφανείς.

egiisi-ilektrikis-skoypasΜια άλλη ένδειξη ποιότητας και αντοχής μπορεί επίσης να καθοριστεί εν μέρει από τον χρόνο της εγγύησης. Ψάξε για μεγαλύτερες εγγυήσεις, ειδικά στον κινητήρα.

Ευκολία στη χρήση και στο σκούπισμα.

Ανεξάρτητα από το πόσο εξαιρετική μπορεί να είναι μια ηλεκτρική σκούπα από άποψη προδιαγραφών, πρέπει να είναι εύκολη στη χρήση της. Σκέψου τι δεν σου αρέσει στην τρέχουσα ηλεκτρική σου σκούπα και αναζήτησε  μια νέα που να εξαλείφει αυτά τα προβλήματα. Σκέψου εάν έχεις συγκεκριμένα προβλήματα σχετικά με το βάρος ή το μέγεθος της ηλεκτρικής σκούπας. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την αγορά μιας νέας ηλεκτρικής σκούπας, σιγουρέψου ότι η νέα σκούπα θα σου προσφέρει λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις καθαρισμού.

Επίσης η ηλεκτρική σκούπα που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει καλή αίσθηση στο χέρι σου και να μην κουράζει στη χρήση. Θα πρέπει να ελίσσεται εύκολα χωρίς να καταπονείται για να μπει κάτω από τα έπιπλα ή στις γωνίες.

Επίπεδο θορύβου.

karcher-skoypa-athoriviΟ θόρυβος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της σκούπας.Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες μπορεί να είναι τόσο θορυβώδεις που είναι σχεδόν αφόρητη στη χρήση τους. Πολλές καλές ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να λειτουργήσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά ανεκτά και θα σας επιτρέψουν να ακούς ακόμη και το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας όταν χτυπάει πολύ εύκολα.Ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας μετριέται σε decibel db.

Χωρητικότητα κάδου ηλεκτρικής σκούπας.

kados-ilektrikis-skoypasΗ χωρητικότητα μιας ηλεκτρικής σκούπας σχετίζεται με το μέγεθος της σακούλας ή του κάδου σκόνης. Όσο μεγαλύτερο μέγεθος έχει τόσο λιγότερο συχνά χρειάζεται αλλαγή. Εάν έχεις ένα μεγάλο σπίτι με πολλή κίνηση (παιδιά και κατοικίδια) αυτό σημαίνει ότι θα έχεις μεγαλύτερες ποσότητες χώματος και σκουπιδιών για να καθαρίσεις από το πάτωμα και τα χαλιά. Σε αυτή την περίπτωση, σκεψου μια ηλεκτρική σκούπα πλήρους μεγέθους. Έτσι, δεν θα έχεις την ταλαιπωρία να αλλάζεις συνεχώς τη σακούλα ή να αδειάζεις τον κάδο.

Αποθήκευση.

Μερικά σπίτια έχουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο και μερικά δεν έχουν ούτε εκατοστό.

Εάν ο αποθηκευτικός χώρος είναι ελάχιστος στο σπίτι, φρόντισε να σκεφτείτς πού θα αποθηκεύσεις τη νέα ηλεκτρική σκούπα. Θα χωρέσει στον χώρο που θέλεις; Θα πρέπει να επιλέξεις μια σκούπα που να έχει χώρους αποθήκευσης για τα εξαρτήματα και τους σωλήνες της.

Εξαρτήματα ηλεκτρικής σκούπας

exartimata-ilektrikis-skoypasΟι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες συνοδεύονται από ένα σετ με εξαρτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες για το σκούπισμα του δαπέδου αλλά και άλλων επιφανειών. Τα πιο συνηθισμένα εξαρτήματα είναι το εξάρτημα ρωγμών που χρησιμοποιείται για περβάζια και δυσπρόσιτα μέρη αλλά και το ειδικό βουρτσάκι με πιο λεπτές ίνες που είναι για το σκούπισμα καναπέδων μαξιλαριών και γενικά πιο ευαίσθητων επιφανειών. Οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες εκτός απο αξεσουάρ διαθέτουν και ανταλακτίκα για τις ηλεκτρικές σκούπες όπως βούρτες, σωλήνες και άλλα σε περιπτώση που χρειάστει να αντικαταστήσεις κάποιο.

Συμπέρασμα

Η αγορά ηλεκτρικής σκούπας αποτελεί μια επένδυση!!!

Αν σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μπορείς να διαβάσεις και αυτό: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις λάμπες Led

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram