Πως να προστατεψεις τις συσκευες σου απο κεραυνουςΟι διακοπές ρεύματος μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες όπως απο πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας η από ένα βραχυκύκλωμα που δημιουργείται στα καλώδια της ΔΕΗ από κάποιο πουλί όπως συνηθίζεται με τους πελαργούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτές οι διακοπές ρεύματος ή σε ορισμένες περιπτώσεις απότομες διακυμάνσεις της τάσης, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή.

Πως να προστατεύσεις τις ευαίσθητες ηλεκτρικές συσκευές από κεραυνούς διακοπές ρεύματος, και υπερτάσεις.

Αντικεραυνικό Ηλεκτρολογικού ΠίνακαΑντικεραυνικά

Όταν πρόκειται για την προστασία των ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών από κεραυνούς, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα του σπιτιού ένα αξιόπιστο αντικεραυνικό.

Τοποθετείτε εύκολα από ηλεκτρολόγο και είναι σχεδιασμένο να απομακρύνει το ρεύμα που προκαλείται από έναν κεραυνό και να το οδηγεί με ασφαλή τρόπο προς τη γη. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται όλες οι ηλεκτρικές μας συσκευές από την υπέρταση που μπορεί να προκληθεί από έναν κεραυνό αλλά και γενικά η ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση.

Για την σωστή επιλογή ενός αντικεραυνικού για το σπίτι πρέπει να συμβουλευτείς έναν ηλεκτρολόγο ή ένα από τα καταστήματα Κούσης που διαθέτουν επώνυμα και αξιόπιστα αντικεραυνικά.

Επίσης, πριν το αγοράσεις μπορείς να εξετάσεις τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν στο e-kousis.gr για να έχεις μια εικόνα των χαρακτηριστικών και του κόστους του.

Πολύπριζα προστασίαςΠολύπριζα Προστασίας

Ένα άλλο μέσο προστασίας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από τους κεραυνούς και τις υπερτάσεις του δικτύου είναι τα πολύπριζα προστασίας.

Αυτά τα πολύπριζα έχουν σκοπό να προστατεύσουν τις συσκευές από τις υπερτάσεις του δικτύου και από τις υπερτάσεις που μπορούν να προκληθούν από κεραυνούς.

Τα καλά πολύπριζα προστασίας διαθέτουν ενσωματωμένη αυτόματη ασφάλεια που προστατεύει από υπερφόρτωση, αποσυνδέοντας την παροχή ρεύματος όταν υπερβεί τα 3500W η κατανάλωση ενώ διαθέτουν και κουμπί reset για επαναφορά σε λειτουργία μετα από υπερφόρτωση.

Επειδή στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά πολύπριζα είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα επώνυμο και αξιόπιστο πολύπριζο κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας και με τις κατάλληλες προστασίες για να εξασφαλίσεις την καλή και ασφαλή λειτουργία των πολύτιμων συσκευών σου και την μακροχρόνια χρήση του χωρίς φθορές στο καλώδιο η τα πλαστικά μέρη του.

Σταθεροποιητής ΤάσηςΣταθεροποιητές Τάσης

Μια καλή επιλογή για προστασία από υπερτάσεις και αιχμές είναι οι σταθεροποιητές τάσης οι οποίοι παρόλο τις διακυμάνσεις του ρεύματος μας δίνουν πάντα σταθερή τάση ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολύτιμες συσκευές μας από τις αυξομειώσεις της τάσης.Οι περισσότεροι σταθεροποιητές διαθέτουν επιλογή χρόνου καθυστέρησης για να επανέλθουν σε λειτουργία για μεγαλύτερη προστασία όταν γίνονται συνεχόμενες διακοπές.

Στα καταστήματα Kούσης μπορείς να βρείς και πολύπριζο με ενσωματομένο σταθεροποιητή τάσης. Υπάρχουν αναλογικοί και ψηφιακοί σταθεροποιητές τάσης μοιάζουν πολύ με τα ups όμως η μεγαλύτερη τους διαφορά είναι ότι οι σταθεροποιητές τάσης δεν διαθέτουν μπαταρία όπως τα ups ώστε να έχουμε εφεδρεία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Είναι μια καλή λύση προστασίας από υπερτάσεις κυρίως για συσκευές που δεν χρειάζονται εφεδρεία.

UPS ΓΙΑ PCUPS

Για να προστατεύσεις τις συσκευές σου από διακοπές ρεύματος και υπερτάσεις, μια εξαιρετική λύση είναι η χρήση ενός UPS.Το UPS κρατά τις συσκευές σε λειτουργεία συνήθως για κάποια λεπτά ακόμη και όταν δεν υπάρχει ρεύμα, χάρη στην ενσωματωμένη του μπαταρία του και έτσι αποφεύγουμε την απότομη διακοπή λειτουργίας της συσκευής. Με λίγα λόγια το ups εξασφαλίζει σταθερή τάση και αδιάλειπτη παροχή ισχύος ακόμη και κατά τις διακοπές ρεύματος στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Ups για προστασία και εφεδρεία

Τα UPS χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες:

Line Interactive UPS:

Τα line interactive UPS προσφέρουν σταθερή προστασία καθώς μεσολαβούν μόνιμα ανάμεσα στη γραμμή ρεύματος και τις συσκευές και η ενσωματωμένη μπαταρία εξασφαλίζει επιπλέον παροχή ενέργειας για μερικά λεπτά.

Online UPS:

Αυτά τα UPS έχουν υψηλότερο κόστος αλλά προσφέρουν ασφαλή προστασία και είναι κατάλληλα για πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως επιχειρηματικά δίκτυα Η/Υ κ.α. Αυτά τα UPS διαθέτουν έναν αντιστροφέα που μετατρέπει συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη και αντίστροφα, παρέχοντας πάντα στα φορτία σταθερή και καθαρή ημιτονοειδή τάση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι συσκευές λειτουργούν πάντα με τη μέγιστη προστασία.

Η πιο συνηθισμένη χρήση ενός UPS είναι για τη σύνδεση υπολογιστή, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του κατά τις διακοπές ρεύματος αλλά και για να έχουμε χρόνο να αποθηκεύσουμε την εργασία μας ή να τον απενεργοποιήσουμε με ασφάλεια.

UPS BATTERYΟι μπαταρίες του UPS χρειάζεται να αντικαθίστανται περίπου κάθε 3-4 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης και τον τύπο των μπαταριών. 

Πλέον τα ups χρησιμοποιούνται και για άλλες συσκευές όπως router, smart tv, παιχνιδομηχανές κ.α. Τα περισσότερα ups έχουν δυνατότητα φιλτραρίσματος του ρεύματος που περνά από τα καλώδια τηλεφώνου ή δικτύου, προστατεύοντας έτσι τις συσκευές όπου συνδέονται από προβλήματα και ζημίες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της τηλεφωνικής γραμμής ή του δικτύου γενικά, και ειδικά των συσκευών όπως το router καθώς προλαμβάνει πιθανές ζημιές.

Αυτοί είναι οι 4 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για προστασία απο κεραυνούς, υπερτάσεις, διακοπές ρεύματος και σίγουρα ο συνδιασμός αυτών των 4 προτάσεων θα ενισχύσει κατά πολύ περισσότερο την ασφάλεια προς τις πολύτιμές ηλεκτρικές και ηλέκτρονικές συσκευές σου.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις κάποιο απο τα παραπάνω μέσα προστασίας η μόνη λύση για να προστατέψεις τις συσκευές είναι να τις αποσυνδέσεις προσωρινά απο το ρεύμα για παράδειγμα κατα την διάρκεια μιας καταιγίδας.

Ακολούθησε μας σε Facebook, Instagram, Tik tok & Youtube για περισσότερη ενημέρωση!