Smart θερμοστάτης legrandΟ θερμοστάτης είναι ένα ηλεκτρονικό ή μηχανικό όργανο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας ενός χώρου. Λειτουργεί με τη χρήση ενός αισθητήρα θερμοκρασίας, ο οποίος καταγράφει την τρέχουσα θερμοκρασία του χώρου. Ο θερμοστάτης στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτόν τον αισθητήρα για να ρυθμίσει τη θέρμανση ή το κλιματισμό ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη.

Θερμοστάτης olympia electronicsΗ βασική λειτουργία του θερμοστάτη χώρου είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία του χώρου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη στους 20 βαθμούς Κελσίου για να διατηρήσεις το σπίτι ζεστό το χειμώνα ή στους 26 βαθμούς Κελσίου για να το παραμείνει δροσερό το καλοκαίρι.

Ψηφιακός θερμοστάτηςΟι θερμοστάτες χώρου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη να απενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν είσαι στο σπίτι. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι θερμοστάτων χώρου: μηχανικοί και ηλεκτρονικοί.

Ηλεκτρομηχανικός Θερμοστάτης ΧώρουΜηχανικοί θερμοστάτες:

Οι μηχανικοί θερμοστάτες είναι οι πιο απλοί και οικονομικοί τύποι θερμοστατών. Ρυθμίζονται χειροκίνητα και οταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, ο θερμοστάτης απενεργοποιεί τη θέρμανση ή τον κλιματισμό.

Ηλεκτρονικος ΘρμοστάτηςΗλεκτρονικοί θερμοστάτες:

Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες είναι πιο ακριβοί από τους μηχανικούς, αλλά προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες και ευκολίες. Λειτουργούν με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού αισθητήρα θερμοκρασίας, ο οποίος καταγράφει την τρέχουσα θερμοκρασία του χώρου. Ο θερμοστάτης στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτόν τον αισθητήρα για να ρυθμίσει τη θέρμανση ή το κλιματιστικό ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες μπορούν επίσης να προγραμματιστούν για να λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του χώρου σας όταν δεν είσαι στο σπίτι.

Εδώ μπορείς να δείς όλους τους θερμοστάτες ποτυ είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα μας

Πως να επιλέξεις τον κατάλληλο θερμοστάτη για τον χώρο σου.

Θερμοστάτης ενεργειακού τζακιούΒήμα 1: Υπολόγισε ποιος θερμοστάτης είναι συμβατός με τον τύπο του συστήματος θέρμανσης – κλιματισμού του χώρου σου. Το πρώτο βήμα για την επιλογή του θερμοστάτη είναι να γνωρίζεις με τι σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να συνδεθει, ώστε να γνωρίζεις τι ψάχνεις. Είναι σημαντικό να προσδιορίσεις ποιο σύστημα θέρμανσης/αέρα έχεις στο σπίτι σου για να βεβαιωθείς ότι ο νέος θερμοστάτης θα είναι συμβατός. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι η κεντρική θέρμανση και το σύστημα AC, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια και άλλοι τύποι θέρμανσης η κλιματισμού.

Προγραμματιζόμενος θερμοστάτηςΒήμα 2: Μάθεκαι επέλεξε τον τύπο του θερμοστάτη που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμοστατών, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε με βάση τις προτιμήσεις σας.

Προγραμματιζόμενος : Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αλλάζει την θερμοκρασία προς τα πάνω ή προς τα κάτω αυτόματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην χρειάζεται να ασχολείσαι με αυτό. Τον προγραμματίζεις μια φορά και ακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μηχανικός θερμοστάτηςΧειροκίνητος μη προγραμματιζόμενος : Απαιτεί από εσάς να αλλάξετε χειροκίνητα τον θερμοστάτη κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται.

Smart θερμοστάτης legrandSmart θερμοστάτης χώρου: συνδέεται μέσω wifi στην υπηρεσία διαδικτύου του σπιτιού σας, επιτρέποντάς σας να τον ελέγχετε εξ αποστάσεως από τηλέφωνο, tablet ή φορητό υπολογιστή. Οι έξυπνοι θερμοστάτες προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούν να προγραμματιστούν από απόσταση μέσω smartphone και να προσαρμόζονται αυτόματα στις συνθήκες, εξασφαλίζοντας βέλτιστη άνεση και απόδοση.

Επιλογές προγραμματισμού θερμοστάτηΒήμα 3: Επέλεξε βάση των επιλογών προγραμματισμού του θερμοστάτη.

Εάν επιλέξεις έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, έχεις μια ακόμη απόφαση να πάρεις. Ο θερμοστάτης μπορεί να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο με μια σειρά επιλογών προγραμματισμού. Οι δύο βασικές κατηγορίες των προγραμματιζόμενων θερμοστατών είναι οι ημερήσιοι και οι εβδομαδιαίοι. Οι ημερήσιοι θερμοστάτες προγραμματίζονται για μία μέρα και επαναλαμβάνουν καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα ενώ οι εβδομαδιαίοι μπορούν να ρυθμιστούν για μία ολόκληρη εβδομάδα και να επαναλαμβάνουν το ίδιο πρόγραμμα κάθε εβδομάδα μέχρι να κάνε κάποια αλλαγή.

Εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση θερμοστάτηΣυμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση.

Η θέρμανση και ο κλιματισμός είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας σε ένα σπίτι. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και να έχεις μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Ρυθμίσε τη θερμοκρασία του χώρου.

Η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου σας κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 6% ενέργειας. Η βέλτιστη θερμοκρασία για το σπίτι σας είναι στους 18-20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Smart προγραμματιζόμενος θερμοστάτηςΧρησιμοποίησε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη.

Ένας θερμοστάτης με προγραμματισμό σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του χώρου σου σε διαφορετικά επίπεδα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό μπορεί θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ενέργεια απενεργοποιώντας το σύστημα θέρμανσης όταν δεν είσαι σπίτι.

Εξοικονόμηση ενέργειαςΚλείσε τα παράθυρα και τις πόρτες.

Όταν ο θερμοστάτης είναι ενεργοποιημένος, βεβαιωσου ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά για να μην φεύγει η θερμότητα από το σπίτι. Αερίζε το σπίτι τον χειμώνα τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή και το καλοκαίρι νωρίς το πρωί ή το βράδυ που η θερμοκρασία δεν είναι ανεβασμένη. Αυτό θα βοηθήσει να ανανεώσεις τον αέρα στο σπίτι σου χωρίς να χάσεις πολύ θέρμανση η ψύξη αντίστοιχα.

Εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή κουφωμάτωνΕλέγξε τη μόνωση του σπιτιού και των κουφωμάτων.

Η κακή μόνωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες θερμότητας. Εάν το σπίτι είναι παλιό, ίσως χρειαστεί να κάνεις εργασίες μόνωσης για να βελτιώσεις την ενεργειακή απόδοσή του.

Αντικατάσταση παλιών θερμαντικών σωμάτωνΑντικατάστησε τα παλιά θερμαντικά σώματα.

Τα παλιά θερμαντικά σώματα μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτικά από τα νέα. Εάν τα θερμαντικά σώματα είναι παλιά, ίσως χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις με πιο σύγχρονα και αποδοτικά μοντέλα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και να κάνεις το σπίτι σου πιο άνετο.Η επιλογή του σωστού θερμοστάτη είναι κρίσιμη για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και επιλέγοντας έναν θερμοστάτη που ταιριάζει στις ανάγκες σου, μπορείς να απολαμβάνεις την άνεση στο σπίτι σου με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Ακολούθησε μας σε Facebook, Instagram, Tik tok & Youtube για περισσότερα tips και ιδέες!