Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, με κάθε μία να έχει διαφορετικό χρώμα. Η νέα αυτή κατηγοριοποίηση έχει ως στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές στην επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου για τις δικές του ανάγκες. 

Τα Χρώματα και τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μπλε τιμολόγια ρεύματος:

Σταθερά τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο που διαρκεί η σύμβαση με προβλεπόμενες όμως ρήτρες σε περίπτωση αποχώρησης.

Πράσινα τιμολόγια ρεύματος:

Ουσιαστικά δεν διαφέρουν πολύ από τα τιμολόγια που έχουμε συνηθίσει ως σήμερα και είναι τα τιμολόγια που έχουν μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές αυτόματα απο 1 ιανουαρίου αν δεν έχουν επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο. Πρόκειται για μεταβλητά τιμολόγια με τιμή που θα ανακοινώνουν οι πάροχοι την 1η κάθε μήνα, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή κιλοβατόρας που θα πληρώνουν και θα μπορούν να επιλέξουν πάροχο. Τα πράσινα τιμολόγια θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής και η τελική τιμή χρέωσης θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ δεν θα επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης.

Κίτρινα τιμολόγια ρεύματος:

Τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα ενώ δεν θα επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Έξυπνος μετρητής ρεύματοςΠορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος:

Τα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, είναι τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή ρεύματος, ενώ δεν θα επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης.

Ποιο χρώμα τιμολογίου ρεύματος συμφέρειΠοιο χρώμα τιμολογίου είναι πιο συμφέρον για τον καταναλωτή;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο κατανάλωσης του καταναλωτή, τις ανάγκες του και τις προσδοκίες του για την πορεία των τιμών του ρεύματος.

Το μπλε τιμολόγιο ρεύματος είναι για καταναλωτές που επιθυμούν να έχουν σταθερή τιμή προμήθειας, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μπλε τιμολόγιο είναι συνήθως πιο ακριβό από τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος από την άλλη πλευρά, είναι για καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών. Σε περίπτωση που οι τιμές του ρεύματος πέσουν, ο καταναλωτής θα επωφεληθεί από χαμηλότερους λογαριασμούς. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι τιμές του ρεύματος ανέβουν, ο καταναλωτής θα πληρώσει περισσότερα.

Συμπερασματικά, η επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου ρεύματος εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή. Είναι σημαντικό να γίνει σύγκριση των τιμών των διαφορετικών τιμολογίων και να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Tips για εξοικονόμηση ενέργειαςTips για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Όποιο χρώμα τιμολογίου και να επιλέξεις το μυστικό για να μην πληρώνεις μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς ρεύματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κάτι το οποίο ωφελεί και εσένα αλλά και το περιβάλλον.Για αυτό παρακάτω ακολουθούν κάποια tips για να εξοικονομείς όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια γίνετε.

- Απενεργοποίησε τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς.
- Επέλεξε ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και καλή ενεργειακή κλάση.
- Έλεγξε τη μόνωση του σπιτιού για να μειώσεις τις απώλειες ενέργειας.
- Αντικατέστησε τις συμβατικές λάμπες με λάμπες LED, οι οποίες είναι ενεργειακά αποδοτικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια  ζωής.
- Χρησιμοποίησε θερμοστάτη για το σύστημα θέρμανσης ρυθμίζοντάς τον σε μια ενδεδειγμένη θερμοκρασία.
- Αντικατέστησε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό.
- Χρησιμοποίησε έξυπνες πρίζες με χρονοδιακόπτη ώστε να απενεργοποιούν αυτόματα τις συσκευές την ώρα που πρέπει.
- Χρησιμοποίησε στους εξωτερικούς χώρους ηλιακά φωτιστικά.

Ακολούθησε μας σε FacebookInstagramTik tok & Youtube για περισσότερα tips και ενημερώσεις!