Το net metering στην Ελλάδα ονομάζεται επισήμως αυτοπαραγωγή ρεύματος και ενέργειας.

ti-einai-net-meteringΣτο πλαίσιο του net metering, η ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί συλλέκτες σας και δεν την χρησιμοποιείτε πιστώνεται σε εσάς. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η πλεονάζουσα ενέργεια στο net metering δεν αποζημιώνεται με χρήματα αλλά πιστώνεται στον χρήστη για τα επόμενα τρία έτη.

Έτσι μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα, όταν τα πάνελ σας δεν παράγουν αρκετή ενέργεια, το δίκτυο κοινής ωφέλειας θα τροφοδοτήσει την ενέργεια του σπιτιού σας και θα μετρήσει αυτήν την ενέργεια έναντι των πιστώσεων που έχετε παράγει με την πάροδο του χρόνου.

Σημαντικές διαφορές του Net Metering με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Με ένα φωτοβολταϊκό net metering μία κατοικία που δεν χρησιμοποιείται το καλοκαίρι μπορεί να παράγει το ρεύμα που χρειάζεται το χειμώνα κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό.

alla-fotovoltaika-sistimataΣε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff), στα συστήματα net metering ο συμψηφισμός παραγόμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι σε kWh και όχι σε χρήματα.

Έτσι όσο και να αυξάνετε η τιμή της κιλοβατώρας και γενικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ ο χρήστης του net metering είναι ανεπηρέαστος καθώς ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός.

Πώς λειτουργεί το Net Metering;

Ας υποθέσουμε ότι εγκαθιστάτε ένα σύστημα ηλιακών πάνελ στην σκεπή του σπιτιού σας.

Στο σύστημα net metering εγκαθίστανται δύο μετρητές (ή ένας μετρητής διπλής ροής) που καταμετρούν την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα και την ενέργεια που εισέρχεται από τη ΔΕΗ.

metritis-paragomenis-iliakis-energeiasΌταν οι ηλιακοί σας συλλέκτες παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρησιμοποιείτε σε οποιοδήποτε σημείο της ημέρας, η ηλεκτρική ενέργεια αποστέλλεται πίσω στο δίκτυο και καταμετρείτε στον ανάλογο μετρητή.

Όταν χρησιμοποιείτε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που παράγουν τα ηλιακά πάνελ σας, είτε τη νύχτα είτε τις συννεφιασμένες μέρες, τότε αντλείτε ηλεκτρισμό από το δίκτυο και αυτό καταγράφεται στον μετρητή κατανάλωσης.

Με ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας σωστού μεγέθους, μπορείτε να παράγετε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια που να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού σας για ολόκληρο το χρόνο.

egkatastasi-net-metering-se-stegiΩστόσο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: περισσότερο θα παράγει τους ηλιόλουστους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερο όταν ο ήλιος είναι χαμηλότερα στον ουρανό και δύει νωρίτερα το χειμώνα.

Το Net metering σάς βοηθά να λάβετε υπόψη αυτές τις εποχιακές διαφορές στην ηλιακή παραγωγή, πιστώνοντάς σας για την υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα πάνελ σας, ώστε να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Βρες εδώ χρήσιμο ηλεκτρολογικό υλικό για την εγκατάσταση του net metering: υλικό ράγας, πίνακες διανομής και καλώδια

Πώς διαμορφώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος με το Net Metering;

oikonomia-sto-logariasmo-reymatos-me-net-meteringΓενικά, τα περισσότερα σπίτια  παράγουν υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες και χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο το χειμώνα. Οπότε συγκεντρώσετε επιπλέον μονάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μπορείτε να αντλήσετε από αυτές τη νύχτα και κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τις χρειάζεστε.

Με τη σωστή σχεδίαση, το σύστημά σας μπορεί να παράγει αρκετή ισχύ ώστε να ανταποκρίνεται στη συνολική σας κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ένα χρόνο, ακόμα κι αν παράγετε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε σε μερικούς μήνες και πολύ λιγότερο σε άλλους.

fotovoltaika-me-sinefiaΌταν το ηλιακό σας σύστημα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια ενός μήνα, θα λάβετε πίστωση με βάση τον καθαρό αριθμό κιλοβατώρων που επιστρέψατε στο δίκτυο.

Εάν παράγετε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν που καταναλώνετε σε έναν δεδομένο μήνα, πρέπει να αγοράσετε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο κοινής ωφέλειας για να καλύψετε τη διαφορά.

Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσετε για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείτε, μείον τυχόν πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν τα ηλιακά πάνελ σας.

Γιατί υπάρχει το Net Metering;

giati-iparxei-to-net-meteringΤο Net metering έχει σχεδιαστεί για δύο πρωταρχικούς σκοπούς: πρώτον, να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και δεύτερον, επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά μπορούν να επωφεληθούν από την εισροή ηλιακής ενέργειας χαμηλού έως μηδενικού κόστους στο δίκτυο.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από άλλους πόρους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι συχνά η πιο ακριβή στις πιο ζεστές και πιο ηλιόλουστες μέρες του χρόνου.

Χρησιμοποιήστε Net Metering για εξοικονόμηση μέσω ηλιακής ενέργειας.

exoikonomisi-energeias-kai-xrimaton-me-net-meteringΤο Net metering είναι η καλύτερη ηλιακή πολιτική, καθώς σας επιτρέπει να αποθηκεύετε κάθε μονάδα ενέργειας που παράγετε με ηλιακή ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα από το δίκτυο.

Στην πραγματικότητα, χάρη στο net metering, μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια ζωής του συστήματος ηλιακών πάνελ, αντισταθμίζοντας την ανάγκη σας για ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

net-metering-kai-ananeosimes-piges-energeiasΤο net metering είναι το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προσφέρει άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το βασικό πλεονεκτήμα είναι ότι με το net metering η ενέργεια δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη.

Αν σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο μπορείς να διαβάσεις και αυτό για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις λάμπες Led

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram για ακόμη περισσότερη ενημέρωση και επικοινωνία.